Clarification on forestry in Sweden
9. oktober 2017
Spillfekterier om tømmer
9. oktober 2017

Norske Skog fortsatt ikke i mål – varsler nytt redningsforslag

Saken oppdateres.

I meldingen skriver selskapet at det er i ferd med å sluttføre dokumentasjon til et revidert redningsforslag til obligasjonseierne og aksjonærene.

Dette forslaget vil bli gjort offentlig kjent innen klokken 17 tirsdag 10. oktober.

Norske Skog skriver videre at det er viktig å understreke at produksjonen ved de syv fabrikkene og annen drift i gruppens datterselskaper vil fortsette som normalt uansett utfall av refinansieringsprosessen.

Oppdateringen mandag kommer etter langvarige forhandlinger med kreditorene og en rekke utsettelser av forhandlingsfrister.

På torsdag før helgen utløp den siste formelle forhandlingsfristen for redningsforslaget Norske Skog lanserte 18. september.

Etter denne fristens utløp ble det likevel klart at kreditorene med pantesikkerhet støttet en forlengelse av forhandlingene, og samtalene har dermed fortsatt med en mer uformell forhandlingsfrist til mandag, altså i dag.

Striden står mellom de såkalt usikrede og sikrede kreditorene, Den handler i korte trekk om hvor store eierandeler de sikrede og usikrede kreditorgruppene blir sittende med etter at Norske Skog er refinansiert og gjelden på ni milliarder kroner er kraftig redusert.

Den førstnevnte gruppen sitter høyere i rangordenen fordi den har pantesikkerhet, noe som betyr at den har rett til å ta over fabrikkene i en konkurs.

Som E24 tidligere har skrevet er imidlertid ikke de usikrede kreditorene en ensartet gruppe, og enkelte kan ha grunn til å ta sjansen på at de ikke taper alt ved en konkurs.

Tidligere frister har blitt utsatt fordi disse kreditorgruppene ikke har klart å bli enige.

Etter at Norske Skog-styret la frem et forslag med støtte fra flertallet av sikrede kreditorer 18. september ble det raskt klart at flertallet av de usikrede långiverne ikke aksepterte fordelingen.

De kom på banen med sitt eget forslag der de kom bedre ut. Forslaget ble imidlertid blankt avvist av de sikrede kreditorene.

I tillegg til den tyngende gjelden, der mye stammer fra papirprodusentens oppkjøpsraid på slutten av 90-tallet, har Norske Skog slitt med fallende papirmarkeder i lengre tid.

Les mer: Fra pengemaskin til gjeldskrise

Norske Skog har understreket at selskapets fabrikker har en lønnsom drift, men at gjeldsbyrden og rentebetalingene er for høye.

Norske Skog er stor på produksjon av avis- og magasinpapir, og har i dag totalt syv papirfabrikker i Europa, Australia, New Zealand. De to norske anleggene Skogn og Saugbrugs har rundt 800 ansatte, ifølge selskapets hjemmeside.

Få nyhetene først!

Last ned mine 24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Les mer om våre regler her. Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24