NORSKOG ønsker alle en god sommer!
6. juli 2018
Kampen mot villsvinet
9. juli 2018

Stenger skogsveiene: – Folk respekterer ikke forbudet mot ild

SKOGSJEF: Skogsjef Rolf Johannes Enersen ved Allmeningsdrift Romerike forteller at de nå har valgt å stenge fire skogsveier for biltrafikk ettersom enkelte ikke respekterer bålforbudet. Foto: Privat Vis mer

I flere uker nå har brannvesenet og de som drifter allmenningen jobbet for å informere folk om at det er ekstremt stor brannfare i skogen, og at det er totalforbud mot all bruk av ild.

Det har blitt satt opp flere store røde flagg i skogen, med påskriften «Ekstra stor skogbrannfare», og det har også blitt trykket opp og hengt opp mange hundre mindre plakater med informasjon om den store risikoen for skogbrann.

ADVARER: Brigadesjef i Oslo brann og- redningsetat, Tor Arne Elvrum, advarer sterkt mot bruk av all form for åpen ild. Video: Philip Schanke Monsen / Emilie Rydning Vis mer

Stengte veier

Skogsjef Rolf Johannes Enersen ved Allmeningsdrift Romerike hadde håpet informasjonen og advarslene ville få folk til å la være å tenne opp bål i skogen, men forteller Dagbladet at han flere ganger de siste ukene har støtt på flere som likevel har tent bål, engangsgrill eller primus.

– Ettersom det er et enormt stort område vi forvalter, er det umulig å hele tiden holde oppsyn over alt. Og når folk ikke respekterer bålforbudet – og brannfaren er så stor, har vi nå valgt å stenge flere skogsveier, sier Enersen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På hvilken måte blir ikke forbudet respektert?

– De aller fleste følger forbudet mot åpen ild i skogen, men noen få tenner bål likevel. Det kan skyldes at de ikke har fått med seg forbudet, eller at de ikke bryr seg, sier Enersen.

FARE: I skogen er det hengt opp flere store flagg der folk advares om den store skogbrannfaren. Foto: Rolf Johannes Enersen Vis mer

– Må respektere forbudet

Han sier de har stengt veier de mener det ikke er forsvarlig å holde oppe nå, men tilføyer at de mest populære veiene fortsatt er åpne.

– Vi har stengt to skogsveier i Gjerdrum, og to i Bjerke, sier han.

Det var på mandag denne uka, samme dag som det brant voldsomt skogen i nabo-allmenningen, Lunner, at de valgte å stenge de fire veiene.

SLOKNING: Det er ekstremt tørt i skogen nå, og det oppstår derfor lettere brann enn normalt. Foto: Rolf Johannes Enersen Vis mer

«Nå stenger vi flere veier på grunn av faren for skogbrann. Folk må respektere forbud mot bruk av ild!», skrev Allmenningsdrift Romerike SA på sin Facebook-side.

«I dag brant det på Lunner Almenning og ca 200 dekar skog ble svidd av. Heldigvis klarte mannskaper fra brannvesenet, Lunner Almenning, Sivilforsvaret og Helitrans å stoppe brannene. Sivilforsvaret vil gå brannvakt i natt», heter det videre i Facebook-posten.

SKOGBRANN: Mandag denne uka oppsto det skogbrann i Lunner. Foto: Rolf Johannes Enersen Vis mer

Ekstremt tørt

Skogsjef Enersen sier det er svært sjeldent at de går til det skrittet å stenge veier for at folk ikke skal kunne ta seg inn i skogen. Han vet heller ikke hvor lenge de denne gangen vil velge å holde veiene stengt, eller om de også vil stenge enda flere skogsveier.

– Det er nedbør som bestemmer når vi kan åpne igjen. Det er det eneste som kan redusere brannfaren, sier han og understreker:

– Det er ekstremt tørt i skogen, og det er ingenting som skal til for at det oppstår en brann.

– Hva er ditt råd til de som planlegger en skogstur eller overnatting de nærmeste dagene?

– Vær kreativ og lag mat på en annen måte enn på bål eller engangsgrill. Pølse på termos fungerer som bare det. Og ta med alt av søppel hjem igjen, sier skogsjefen.

Debatt nyheter innenriks

Del på facebook

Lik Dagbladet på Facebook

Del på facebook

Rapporter om feil i artikkelen

Posted in Nyheter Tagged Stenger skogsveiene: – Folk respekterer ikke forbudet mot ild