Høringssvar fra NORSKOG om fjerning av viltkontrollsteder
26. september 2019
Treindustrien ber bestillerne etterspørre dokumentasjon på bestandighet ved kjøp av brannbehandlet trekledning
27. september 2019

Dette kjøttet kan du spise hver dag – uten skam!

– Jeg bruker stort sett viltkjøtt i husholdningen hele året, sier jeger og forfatter av en rekke bøker om jakt og vilt, Dag Kjelsaas. Hans favoritt er villreinkjøtt, men den mest spesielle opplevelsen med viltkjøtt hadde han en gang på Hardangervidda.

–Jeg hadde gått tom for mat, men utpå dagen skjøt jeg et reinsdyr. Da spiste jeg hjernen til dyret, som jo i praksis er nesten rent fett og proteiner og inneholder masse energi. Det smakte som litt salt eggedosis, og ga meg krefter til å bære ut dyret til bilen, sier Kjelsaas.

LES OGSÅ: (+) Fjellørretfiske i Skarvheimen

Kun én kilo per innbygger

I 2016 ble det skutt elg, hjort og villrein med en samlet slaktevekt i underkant av 5.800 tonn. Med en kjøttverdi på 75 kroner kiloen er dette viltkjøtt til en verdi av 433 millioner kroner. Men totalt sett utgjør ikke dette mer enn rundt drøyt en kilo viltkjøtt per innbygger. Det totale forbruket per innbygger er 53 kilo kjøtt årlig.

–Den letteste tilgangen på viltkjøtt har naturligvis jegerne selv, eller deres familier. Men hver høst er det en rekke tilbydere av viltkjøtt eksempelvis på Finn.no. Du får også tak i viltkjøtt utover høsten i mange kolonialforretninger og viltspesialister, sier Dag Kjelsaas, og får støtte fra Vidar Holthe, tidligere utmarkssjef i Norges Skogeierforbund, og fagansvarlig for Jegerprøveboka.

–Viltkjøtt er tilgjengelig både foredlet, altså nedskåret og pakket, eller i form av hele og halve dyr, sier Holthe.

– Det siste betinger riktignok at du tar noen telefoner til viltmottak eller jegere du kjenner, men utover høsten er det fullt mulig å få tak i viltkjøtt sier Holthe.

LES OGSÅ: Med kano og ski i Femundsmarka nasjonalpark

Viltkjøtt har generelt lite fett, som regel ikke mer enn 3–4 prosent. Aller magrest er rådyr-, hjorte- og elgstek. Kvaliteten på fettet i viltkjøtt varierer. Hjort, rein, rådyr og villsvin har lite mettet fett, men viltkjøtt har også ofte mindre enumettet fett enn husdyrkjøtt. Nordmenn flest spiser mer mettet fett enn anbefalt, og det å bytte ut mettet fett med umettet fett kan være gunstig for helsen.

Viltkjøtt er også magrere fordi fettet som regel ikke er marmorert i kjøttstykket, slik som i tamdyr. Av vitaminer er viltkjøtt først og fremst en god kilde til B-vitaminer, spesielt vitamin B12. Én porsjon biff eller stek av viltkjøtt vil gi mer enn dobbelt så mye B12 som anbefalt (anbefalt daglig inntak = 2 mikrogram), og mer enn husdyrkjøtt. Særlig reinsdyrkjøtt er rikt på vitamin B12. Viltkjøtt inneholder også mer vitamin B1 (tiamin) og B2 (riboflavin) enn storfekjøtt.

Viltkjøtt er også en god kilde til sink og jern, og gir også noe kalium. Reinsdyrkjøtt har nesten tre ganger så mye jern som storfekjøtt, noe som reflekteres i den dype rødfargen. Elg, hjort og rådyr har omtrent 35 prosent mer jern enn storfekjøtt. (Kilde: Landsforeningen for lunge- og hjertesyke)

Vår mest leste sak det siste døgnet: Dødssyke Christine Koht med oppdatering

Les også: Matvarer som kan hjelpe deg å unngå kreft

Les også: Fryser du?

Har du fått med deg denne?