Kan bli skille mellom jord og skog i konsesjonsloven
2. January 2016
Forvirrende informasjon omkring konsesjonsloven
8. January 2016

Faktafeil om konsesjonsloven

I et intervju i Nationen denne uken uttrykker daglig leder i Norges Skogeierforbund, Erik Lahnstein, at de ønsker å opprettholde Konsesjonsloven. Begrunnelsen for dette er frykt for at en opphevelse av loven vil føre til en oppsplitting av eiendom. Norges Skogeierforbund ønsker å speilvende lovens prinsipp, slik at små eiendommer fritas for konsesjon, mens det fortsatt skal være konsesjonsplikt for større eiendommer. Det oppgis ikke noen grenseverdi, men Lahnsteins personlige erfaring fra kjøp av en hyttetomt på tre dekar legges til grunn for resonnementet.

NORSKOG vil avdramatisere frykten for oppsplitting. Forbudet mot deling av landbrukseiendom er hjemlet i jordloven og ikke i konsesjonsloven. En opphevelse av konsesjonsloven kan derfor gjøres uten at det medfører risiko for oppsplitting. NORSKOG er enig i at oppsplitting er uheldig, men ikke nødvendigvis hvis kjøper allerede har en landbrukseiendom. Faktisk bør praktiseringen av jordlovens delingsforbud moderniseres slik at det blir enklere både å kjøpe tilleggs areal og utvikle en mer rasjonell bruksstruktur, selv om selger ønsker å beholde noe av eiendommen. Eksempelvis for å øke investeringsevnen for den gjenværende delen av eiendommen eller driften. Dette vil gi større frihet til å drive næringsutøvelse for både kjøper og selger.

Vi er derfor uenige i at grensen for konsesjonsplikt bør settes etter størrelse slik Skogeierforbundet nå foreslår. Vi mener derimot at den bør settes etter næringsform. Skogbruket skiller seg i så måte fra jordbruket ved at næringen henter sine inntekter fra et internasjonalt marked under full konkurranse. Derfor kreves det helt andre rammer enn i jordbruket som på sin side er skjermet.

Det er neppe realistisk at Konsesjonsloven oppheves, men NORSKOG mener at viktige begrensninger i lovverket, slik som priskontrollen, bør oppheves for rene skogeiendommer og skogdominerte eiendommer. I Skog22 prosessen uttalte hele verdikjeden skog seg klart i tråd med dette prinsippet. Utvalgets representanter, like fra skogbruket til industrien, mente at prisbestemmelsen i konsesjonsloven bør oppheves ved omsetning av skog- eller skogdominerte eiendommer.

Nå som saken er oppe til politisk behandling må næringen fortsatt stå samlet og være tydelige på hva vi vil. Dette dreier seg om å styrke eiendomsretten og skaffe seg rammer som øker muligheten for eiere av både små og store skogeiendommer til å kunne satse på skogbruk og utvide sitt ressursgrunnlag. Vi må ikke så lett akseptere at andre enn grunneieren selv skal bestemme over egen eiendom. NORSKOG mener eiendomsretten er en ukrenkelig menneskerett som under ingen omstendighet må handles bort i et politisk spill.