Energikrevende terrengkjøring av tømmer vil øke uten skogsveier.
Rapporten svarer på et oppdrag fra Klima- og miljødepartementet. Den er skrevet i samarbeid mellom Miljødirektoratet, Landbruksdirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat og Statens vegvesen. Miljødirektoratet har koordinert arbeidet.
Les mer om rapporten på Miljødirektoratets nettside.
Tiltak med umiddelbar effekt
I rapporten fremgår det blant annet at ved å unngå å bygge på myr og høyproduktiv skog – de mest karbonrike arealene – vil man kunne redusere utslippene med inntil 1,6 millioner tonn. En mulighet er å bli flinkere til å utnytte såkalte grå arealer. Dette vil si arealer tidligere brukt til blant annet industri-, lager- og transportformål.
– Mange tiltak for å redusere utslipp eller øke opptak av klimagasser fra bruk av arealer har full effekt først på lengre sikt. For å redusere utslipp til 2030, må Norge redusere nedbygging av nye arealer, særlig produktiv skog og myr. Dette er tiltak som gir umiddelbar effekt i klimagassregnskapet. Samtidig er de positive for naturmangfoldet, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Gjennomføring forutsetter tilgjengelighet
Tiltaksanalysen påpeker at redusert utbygging av skogsveier gir redusert tilgang til tømmerressursene. I tillegg nevner rapporten at energikrevende terrengkjøring av tømmer vil øke uten skogsveier.
– God og effektiv tilgjengelighet er en forutsetning for en næringsmessig utnyttelse av skogressursen og påvirker lønnsomheten i hele verdikjeden. Tilgjengelighet til skogarealene gjør også at klimatiltakene i forvaltet skog kan gjennomføres effektivt, heter det i rapporten. De mest relevante tiltakene Miljødirektoratet tenker på her er planting og ungskogpleie.
NORSKOG mener rapporten bekrefter hvor viktig det er å bevare skogarealet og unngå reduksjon i naturens potensiale for produksjon av virke og opptak og lagring av karbon.
Rapporten kan lastes ned i sin helhet her: Tiltaksanalyse for skog- og arealbrukssektoren (LULUCF): Hvordan Norge kan redusere utslipp av klimagasser fra arealbruksendringer innen 2030.