Gir 60 000 til smårovvilt-prosjekt
28. mai 2019
Det brennhete markedet kjølner noe
28. mai 2019

Vil produsere menneskeføde – ikke rovdyrmat

– Lenge så det greit ut, dyra holdt seg friske og rolige, og ennå i begynnelsen av august tegnet det til å bli en av de beste og roligste beitesesongene på lenge. 15. august fant jeg ferske bjørnespor på beiteområdene våre i Elvådalen, men alt virket fortsatt rolig, så jeg håpet at det var en snill bamse som hadde gått der, forteller sauebonden på gården Stubbe i Øverbygda.

Men så begynte bjørnen å herje. Først noen sauebrukere i nabolaget som ble rammet, deretter begynte også Torill og letemannskapene hennes å finne kadaver i Elvådalen. Da bestemte hun seg for å få heim dyra så fort som mulig og startet sankinga.

-Vi fant nye kadaver, flere hver dag, og jeg skjønte etter hvert at dette kom til å bli ille, sier Torill.

Når dette leses er Torill i ferd med å sende de cirka 180 lamma og 100 sauene ut i friheten og en ny beitesommer. 10 voksensauer med lamma sine på hvert tilhengerlass, til sammen ca. 10 turer over Holtet til Innbygda og videre oppover Elvådalen der beiteområdene mot Elvoren, Hersjøtraktene, Stråsjøen og Holmfjellet vinker i det fjerne. Ingen vet hva morgendagen og den nye sommeren vil bringe. Torill innrømmer at hun må stålsette seg litt disse dagene og ikke tenke på alle dyrene hun mistet og som ble påført store lidelser i traktene her i fjor høst.