Her ligger deler av 12.000 kubikkmeter skog langflat etter «Ylva» feide over området
27. november 2017
NHO vil sikre norske LULUCF-interesser
27. november 2017

Usikret kreditor tror ikke Norske Skog-investeringen er tapt

– Jeg tror dette spiller seg ut slik det må, sier forvalter Arne Eidshagen i Forte Kreditt til E24.

Torsdag morgen ble det kjent at oppkjøpsfondet Oceanwood har sikret seg majoriteten av Norske Skogindustriers pantsikrede gjeld. Døren lukkes for flere gjeldsforhandlinger, og det går mot at fabrikkene skal selges på auksjon.

Selskapets styre bekreftet i går at prosessen trolig betyr konkurs for den børsnoterte enheten Norske Skog ASA. Dette vil i så fall være utfallet av en lang dragkamp mellom sikrede kreditorer, usikrede kreditorer og aksjonærer.

– Det var tydelig her at partene ikke kom til å komme til enighet. Jeg tror vi nå kommer til å se at ASA vil gå til skifteretten. Så blir det interessant å se hva budet på aktivaene blir, og om det blir noe til overs, sier Arne Eidshagen.

– Rom for verdier til overs

Slik E24 tidligere har skrevet, er Forte Kreditt blant Norske Skogs usikrede kreditorer.

– Vi mener at de fundamentale verdiene er til stede, men dette er en veldig strategisk situasjon der det er lett å tenke seg at aktørene ønsker å beholde verdiene selv, sier Eidshagen.

Ved en et eventuelt auksjonssalg vil de usikrede kreditorene måtte stille seg bak de pantsikrede kreditorene i køen. Det ble torsdag opplyst at den sikrede gjelden er på rundt 500 millioner euro, og ekspertene mener at verdiene som kan oppnås i auksjonsprosessen kan være begrenset.

Likevel har ikke Eidshagen gitt opp å få igjen penger.

– Slik jeg vurderer det, er det rom for at det blir verdier til overs til de usikrede obligasjonseierne, sier han.

–Så dere ser ikke på investeringen som tapt?

– Nei, det gjør vi ikke.

Angrer ikke

Norske Skogindustrier har lagt frem flere forslag til rekapitalisering av selskapet for å få bukt med en gjeldsbyrde som ikke er bærekraftig. Disse har imidlertid møtt motstand, blant annet fra de usikrede kreditorene.

Eidshagen gir imidlertid ikke uttrykk for at han angrer på at de har takket nei til tidligere tilbud.

– Jeg tror egentlig at det måtte bli slik, sier han.

Forslagene skal også ha møtt motstand fra den sikrede kreditoren GSO, men disse er nå kjøpt ut av Oceanwood.

– Synes du det er rart at ikke Oceanwood godtar restruktureringen, nå som de har kontroll?

– Ja det kan man kanskje si. Men jeg sitter for langt unna til å kommentere dette ytterligere.

– Spennende å se

En oversikt E24 tidligere har innhentet fra kredittbyrået Debtwire viser at de usikrede kreditorene i Norske Skog først og fremst består av en gruppe utenlandske fond:

Contrarian Capital Management, Halcyon Capital Management og Blackrock, i tillegg til to norske fond. Blant dem som har juniorobligasjoner i Norske Skog er MP Pensjon, pensjonskassen til Tine.

– Det blir spennende å se hva som skjer, sier investeringsdirektør Nils Erling Ødegaard i MP Pensjon.

Han er på reise, og ønsker ikke å kommentere situasjonen ytterligere.

Norsk Skogeierforbund skriver i en pressemelding at de ønsker langsiktige, industrielle eiere inn i Norske Skog. Det viktigste er at disse sikrer driften og videreutvikler selskapet.

– Det er positivt at en industriell aktør med finansielle muskler som Røkke kommer med full kraft. Det setter fortgang i prosessen med å få avklart selskapets videre skjebne, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i Norsk Skogeierforbund i en kommentar.

Skogeierforbundet representerer 35.000 skogeiere i Norge.

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Les mer om våre regler her. Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24