Det nordiske bioøkonomi-racet
30. oktober 2017
To ulver felt i Stor-Elvdal
31. oktober 2017

Sverige starter jakt på hybridulv

DelEmneord til denne artikkelen

Svenske myndigheter starter jakt på et kull med valper som høyst sannsynlig er første generasjons blanding mellom ulv og hund. Grunnen er at myndighetene ikke ønsker at hundegener skal komme inn i den skandinaviske ulvestammen.

Det skriver Södermanlands fylke i en melding på sine egne nettsider.

Både sort og normalfarget

Det var i august at to ulvelignende valper ble tatt bilde av av et viltkamera i Katrineholm kommune, rundt 10 mil vest for Stockholm. Valpene var uvanlig mørke, og det ble derfor satt igang et arbeide for å innhente DNA-prøver i området. To av DNA-prøvene som ble funnet skilte seg ut og ble testet opp mot 150 skandinaviske ulver og 29 hunderasers DNA. Prøvene viste at valpene ikke er renraset skandinavisk ulv eller renraset hund. Myndighetene anså det dermed som høyst sannsynlig at valpene er første generasjons hybrider mellom ulv og hund.

• Les også: Ulv i Norge er ikke blandet med hund

Den siste tiden har valper igjen dukket opp på viltkameraer. Bildene viser både en normalfarget og en svart valp. Dermed antar myndighetene at det nå oppholder seg minst tre hybridvalper i området, hvorav to er svarte og en er normalfarget. Moren til valpene er trolig en ulvetispe som ble registrert i området for første gang i desember i fjor.

Skyter inntil seks ulver

Det er bestemt at inntil seks ulver i et avgrenset geografisk område like nord for byen Katrineholm skal tas ut. Fordi myndighetene ikke vet hvor mange hybrider det dreier seg om, og fordi det kan være vanskelig å se forskjell på hybrid og vanlig ulv, er tallet satt til gjennomsnittsstørrelsen på antallet ulver i et revir.

– Det er vanskelig å se forskjell på en hybridvalp og en voksen ulv. Vi vil ikke at det ska avskrekke jegere fra å delta og derfor er både de voksne ulvene og hybridene lovlige å skyte, sier Johan Varenius i fylkesledelsen i Södermanland til Jaktjournalen.

Man ønsker også å skyte ulvetispen fordi hun har parret seg med en hund.

– Det er uønsket oppførsel og det er ikke usannsynlig at hun gjør det igjen, sier Varenius.

Emneord til denne artikkelenDel