Noen misliker villsvin og gjess sterkt – andre ser muligheter til å tjene penger
7. mars 2018
Landbruks- og matministeren sitt svar på spørsmål nr. 16 spørjetimen på Stortinget 27.02.2018 om skoglovens bærekraftforskrift
7. mars 2018

Stor Nato-øvelse til høsten: Varsler jaktforstyrrelser, skader på eiendom og fremmed etterretning

Fylkestinget ble mandag orientert om Trident Juncture av HV05-sjef Tore Ketil Stårvik, forsvarskoordinator Per Victor Nygaard og Kjell Skaugen fra Elverum næringsutvikling.

Øvelsen vil både føre til fordeler og ulemper for vårt distrikt. Den åpenbare fordelen er at det lokale næringslivet får et inntektspotensial på rundt 100 millioner kroner. En så stor øvelse innebærer et stort omfang av varer og tjenester fra sivile leverandører, men også betydelige ulemper for områdene der øvelsen blir gjennomført.

Vil forstyrre elgjakta

– Øvelsen vil høyst sannsynligvis påvirke elgjakta. Der det er militær aktivitet, vil jakta bli forstyrret. Det vil bli skader på eiendom og grunn. Det blir stor trafikk med mange uerfarne sjåfører på vegene. Dessuten vil det bli økt etterretningsvirksomhet fra fremmede nasjoner i forbindelse med øvelsen, opplyser Stårvik.

– Vi prøver så langt det er mulig å unngå vegskader, men med mange beltekjøretøyer i aksjon kan det skje. Det skal være ordninger for å gjøre opp for dette. Det skal også være gode rutiner for å håndtere eventuelle skader på eiendom. Også økonomisk tap grunnet jaktforstyrrelser kan gi grunnlag for økonomisk erstatning, opplyser Stårvik.

Soldatene kommer tilbake til Haslemoen

Enormt inntektspotensial

Nygaard og Skaugen sier øvelsen betyr et enormt inntektspotensial for det lokale næringslivet, beregnet til 100 millioner kroner.

En tysk brigade skal holde til i Rena leir, mens en fransk bataljon skal oppholde seg på Terningmoen i forbindelse med øvelsen.

Den militære aktiviteten vil være synlig fra midten av august til midten av desember i forbindelse med frakting av materiell og personell. Selve hoveddelen av øvelsen er fra 31. oktober til 7. november.

Trident Juncture, som er en av NATOs største øvelser, er en såkalt «High Visibility Exercise», som i tillegg til øving av militært personell også skal vise omverdenen samhold og styrke i NATO. Sånne øvelser blir gjennomført hvert tredje år. Forrige øvelse ble gjennomført i 2015 i Portugal, Spania og Italia.

35.000 personer, flere tusen kjøretøy, 150 fly og 70 båter og skip vil delta i øvelsen, som altså skal foregå i Norge med tilstøtende luft- og havområder. I tillegg vil en mindre del av øvelsen foregå i Sverige, Finland og Island. Det vil også bli noe aktivitet i Østersjøen.

I Norge er det fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark som i størst grad blir berørt. I Hedmark vil øvelsen først og fremst påvirke E6, riksveg 3 og Østerdalen.