Av: Linn Elise Jakhelln
Foto: Joe Urrutia
I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge.
Forbudt i all utmark
Reglene for bålbrenning ble endret i 2016, når forbudet ble utvidet til å gjelde all utmark.
– Forbudet som inntreffer nå på søndag omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder, forteller Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv – en fellesorganisasjon for 16 norske friluftsorganisasjoner.
Det er likevel ikke slik at du aldri kan tenne bål på vår og sommertid.
– Bålreglene åpner for stor bruk av skjønn, og det er faktisk slik at du fortsatt kan tenne opp bål i tilfeller hvor det ikke åpenbart kan medføre brannfare. Det kan for eksempel være etter mye nedbør, eller på sand, i god avstand fra vegetasjon, forteller Heimdal.
Han presiserer at mange kommuner også har egne tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet.
– Oppfordrer til bålvett
I fjor lanserte Norsk Friluftsliv grill- og bålvettregler, i samarbeid med Hold Norge Rent, – Grill- og bålvettreglene er seks enkle tips til hvordan man tenner opp ild utendørs på en måte som er best mulig for naturen og miljøet. Det handler for eksempel om å etterlate seg stedet slik det var da du kom, ved å rydde godt opp etter seg og ikke gjøre unødig skade på trær og i terrenget, forklarer Lasse Heimdal.
Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å nyte naturen i månedene som kommer.
– Våren er en herlig tid for friluftsliv, så nå er det bare å komme seg ut! Husk bare å respektere bålreglene, bruke hodet og vise aktsomhet. Sjekk gjerne på nettet om din kommune har egne regler, sier generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.