Bjørn har tatt sau også på nordsiden i Meråker
25. juni 2018
Bergene Holm AS satte produksjonsrekord for fjerde året på rad: – Vi satser stort på å vokse videre
26. juni 2018

Nytt signalanlegg sparer tid for tømmertogene

Ketil Solvik-Olsen svinger øksa. T.v. prosjektleder Kari Stette i Bane NOR. (Foto: Ida Taule Brentebråten)

Åpningen ble markert fredag 22. juni med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i spissen. Statsråden tok turen innom Vestmo under sin årlige sommertur på veg og skinner.

– Signalet ble koblet inn og tatt i bruk for en uke siden. Vi er strålende fornøyde med det arbeidet som er blitt gjort, forteller Kristine Jessen, områdedirektør i område midt i Bane NOR.

Tømmertog kan nå kjøre fra Vestmo og direkte ut på Solørbanen uten å ta turen innom Elverum stasjon. I tillegg til nytt signal er hele sidesporet oppdatert og modernisert. Sporet er flyttet syv meter unna hovedsporet og det er lagt til rette for bedre punktlighet. Prosjektet, som hadde en kostnad på 23 millioner kroner, skal føre til større effektivitet, reduserte kostnader og økt sikkerhet.

– Det er veldig artig at vi kan markere et prosjekt som er lite synlig, men som vil ha stor effekt i årene fremover. Alle som har jobbet på dette prosjektet har gjort en kjempejobb, sa Jessen.

Svært fornøyd

Kald vind og grått vær satte ingen demper på humøret blant de frammøtte fra Bane NOR og næringen. Daglig leder i Glommen Skog AS, Gudmund Nordtun, var svært fornøyd med tiltaket på Vestmo:

– Denne terminalen har vært i bruk i mange år og nå kan vi bruke den enda mer. Vi sparer ca. to og en halv million kroner i året på en mer effektiv transport, sa Nordtun.

Før har tømmertogene måttet kjøre nordover til Elverum før de kunne fortsette sørover på Solørbanen. Ved forsinkelser i togtrafikken førte dette også til at halvtomme tog måtte kjøre videre uten å laste. Med de tiltakene som nå er blitt gjort kan togene fylles opp og kjøre videre uten problemer.

– I denne delen av landet er vi avhengige av at jernbanen fungerer slik at næringen vår overlever. Dette er et viktig tiltak for oss, som vi setter stor pris på, framholdt Nordtun.

Styrker næringen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener tiltaket på Vestmo er et godt eksempel på små prosjekter som gir umiddelbar nytte. Han påpeker at relativt små investeringer kan utnyttes på en veldig god måte.

– Det er ingen tvil om hvor viktig skognæringen er her i området og hvor viktig den fortsatt er for norsk økonomi, sa statsråden.

– Dette tiltaket gjør at man sparer over en halv time pr. tog, i tillegg til at risikoen for forsinkelse på Elverum stasjon reduseres. Dette er et bra grep som er med på å styrke næringen og jernbanen som transportform, påpekte han.

Markeringen ble avsluttet da samferdselsministeren tok øksen fatt og hugde over åpningsbåndet så flisene føk.