Skogforum på Honne: MiS-kritikken fra Biofokus til debatt
1. november 2019
Dette er satsingene på Gjøvikbanen: Vurderer tømmerterminal på Reinsvoll
5. november 2019

Norske Skog tilbake på børsen: – Det er ingen grunn til å være uinteressert i lokalt næringsliv

Norske Skog var en folkeaksje. Faktisk var den på topp ti over selskaper på Oslo Børs med flest privatpersoner på eiersiden. Nærmere 20.000 personer eide aksjer i selskapet ved utgangen av 2017.

I tiden før konkursen spratt aksjen opp og ned som en sprettball uten kontroll, og det var mye turbulens. Noen mente at aksjen burde vært suspendert fra børsen mye tidligere, mens kampen mellom de ulike aksjonærene og budgiverne foregikk, og som til slutt Oceanwood gikk seirende ut av.

Etter en lang og hard finansiell dragkamp, måtte Norske Skog til slutt slå seg konkurs, og aksjen ble strøket fra notering 5. februar 2018. Aksjonærene måtte se verdien på aksjeposten sin gå til null. Jeg antar at det var en hel del haldensere blant disse. La oss håpe at de ikke har blitt for skremt til å bli med på nytt. Toppsjef Sven Ombudstvedt tapte 6 millioner på Norske Skog-aksjer i konkursen, men laster opp aksjer på nytt for millioner, ifølge Finansavisen.

De fleste av oss har ikke millioner til rådighet å plassere på børsen, men det er fullt mulig å starte med noen tusenlapper.

PROFIL: Hanne Lund-Nilsen

Gjesteskribent

Antall privatpersoner som eier aksjer på Oslo Børs, er nå historisk høyt, og Østfold ligger faktisk på niende plass av landets fylker når det gjelder privatpersoner som eier aksjer pr. andre kvartal 2019, ifølge statistikken til AksjeNorge.

Det gjenstår å se om Norske Skog vil bli en like populær folkeaksje som i sine glansdager, men den ser populær ut blant profesjonelle kjendisinvestorer. Milliardgjelda er borte, kontantstrømmen er god, og selskapet sier de skal drive en aktiv utbyttepolitikk, noe som kan gi en svært bra avkastning for aksjonærene. Selskapet har fått rom til å satse på vekstprosjekter og utvikling av nye produkter, og her spiller Halden-fabrikken en viktig rolle med blant annet åpningen av biogassanlegget i 2017.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har nylig lagt fram en melding om framtidas distriktspolitikk hvor det viktigste for levende lokalsamfunn er et næringsliv som opprettholder og skaper nye lønnsomme arbeidsplasser. Dette hører vi ofte, og alle kommuner slåss om å tiltrekke seg nye virksomheter og nye arbeidstakere, og dermed sårt tiltrengte skatteinntekter. Men det er ingen enkel oppgave og hard konkurranse. Vi må også ta godt vare på de virksomhetene som allerede er her.

Det skjer mye spennende i Halden på næringslivsfronten, og vi må være flinke(re) til å synliggjøre det. Gammelordfører Thor Edquist har påpekt viktigheten av å være synlig gang på gang, og drevet sin Facebook-side «Glad i Halden» i stor stil. Nye ordfører Anne-Kari Holm har uttalt at også hun vil lage sin egen ordfører-side på Facebook og være aktiv i sosiale medier. Det er lurt. Men det kan virke som om Haldens bedriftsledere (fortsatt) undervurderer viktigheten av å bruke sin profil til å synes mer i lokalsamfunnet, dele kunnskap, og løfte og støtte sin bedrift i omdømmebyggingen, med noen få unntak. Jeg håper vi får se mer av det framover.

Mange er uinteresserte i lokalt næringsliv. Det er det ingen grunn til å fortsette med.

Jeg synes at alle haldensere nå bør lære seg det nye ticker-navnet (børskoden) til Norske Skog. Før konkursen het den NSG, i ny-noteringen heter den NSKOG. Det spørsmålet bør være med i alle lokale quiz-runder heretter.

Et vitalt næringsliv er noe av det viktigste vi har.

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev