Bra år för skogsråvara
25. desember 2017
Ny oversikt over vernet skog i Norge
25. desember 2017

Norske Skog-kreditor klager på auksjonsprosess

Etter konkursbegjæringen i Norske Skogindustrier ASA er planen at en auksjonsprosess skal avgjøre hvem som blir eier av de syv papirfabrikkene.

Men allerede murres det over hvordan denne prosessen er lagt opp.

I et brev kritiserer kreditoren Foxhill Capital Partners det planlagte løpet.

Forvaltningsselskapet skriver at det er bekymret for interessekonflikter mellom flere av partene som er involvert, samt det selskapet kaller en aggressiv tidsplan som er satt for auksjonen.

– Foxhill offentliggjør dette brevet for å informere andre innehavere av pantsikrede obligasjoner om det de mener er en alvorlig feil i selskapets nåværende forslag, skriver Foxhill i en pressemelding.

Forvaltningsselskapet har gjennom spesialfondet Foxhill Opportunity Fund 11,75 prosent av de pantsikrede obligasjonene med forfall i 2019 utstedt av Norske AS.

Norske Skog AS er selskapet der eierskapet til fabrikkene ligger. Det såkalte SSN-lånet der Foxhill er minoritetseier har pantesikkerhet i blant annet aksjene i Norske Skog AS og fabrikkene.

Klager på interessekonflikt

I brevet skriver Foxhill at de ønsker å danne en gruppe sammen med andre minoritetskreditorer i SSN-lånet, samt hyre inn uavhengige rådgivere.

I dette lånet er det spesialfondet Oceanwod som er majoritetseier. Sammen med Kjell Inge Røkkes Aker Capital har Oceanwood uttalt en industriell ambisjon om å overta styringen av skogkonsernet.

Foxhill mener imidlertid at Oceanwood ikke har de samme interessene som minoritetseierne som sitter på 40 prosent av lånet, ifølge brevet.

Der lister Foxhill opp det forvalteren mener er alvorlige mangler i auksjonsprosessen.

Blant annet hevdes det at Oceanwoods rolle som kreditor og mulig budgiver i samarbeid med Aker skaper en interessekonflikt med de andre kreditorene.

Foxhill klager videre på at rådgiveren Evercore, som skal gjennomføre auksjonen, ikke er uavhengig og krever at det utnevnes en uavhengig investeringsbank.

Også tidsplanen for auksjonen får kritikk av Foxhill. De mener den skjer for fort, og at det gir Oceanwood og Aker en fordel fordi de har et forsprang i prosessen.

Slo seg selv konkurs

Beslutningen om å melde oppbud og innlevere begjæring om konkursbehandling ved Oslo skifterett ble tatt tirsdag.

Det skjedde etter at styret i morselskapet, med Christen Sveaas i spissen, ikke lykkes med å få til en frivillig løsning på gjeldskrisen.

Konkursen innebærer at papirfabrikkene legges ut på auksjon. Denne prosessen vil avgjøre hvem som bli sittende med fabrikkene.

Allerede er det klart at hedgefondet Oceanwood og Kjell Inge Røkkes Aker Capital har meldt sin interesse for å overta eierskapet.

De to har sittet i førersetet etter at Oceanwood tok kontrollen over gjeld som er sikret med pant i fabrikkene.

Kjære kommentarfeltbruker! Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv. Les mer om våre regler her. Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24