Rolf Hatlinghus: Det vil være til stor skade for miljøarbeidet om vi prioriterer alle artene likt
24. september 2017
SKOGBRUKET vant valget!
25. september 2017

«Fredet» i Norge, skytes i Sverige

Jegerne som ville skyte Slettås-ulvene som i fjor drepte ni sauer og hunder i Norge, ble nektet jakt. Men i Sverige har myndighetene åpnet for skadefelling, etter at tre hunder er drept av ulv fra Slettås-flokken nord for Stockholm.

Trysil kommune søkte om å få felle ei ulvetipsa som ble observert av flere i Søre Osen i Trysil i januar og februar 2017. Men kommunes bekymring om nærgående dyr var ikke tilstrekkelig, ulvenes atferd ble ikke vurdert som unormal og en trussel mot mennesker.

– Vi er mindre verdt

I Sverige skal ulv også ha blitt sett i nærheten av mennesker, uten at den virket redd. Det skriver Nationen. En mor skal ha sett ulv sju meter fra sitt treårige barn rett utenfor døren til hjemmet deres.

Biolog, forfatter og villmarkskokk Kirsten Winge i Søre Osen sier til Nationen at det norske ulveraidet i Sverige er det store samtaleemnet i Trysil.

– Vi skjønner ikke at vi skal være mindre verd enn folk utenfor Stockholm. Det som er akkurat dette vi har advart mot, Slettås-tispa lærer ungene sine å være nærgående. Det må være ulv her, men som biolog og atferdsforsker mener jeg at ulv med denne atferden må tas ut, sier kokebokforfatter og biolog Kirsten Winge i Søre Osen til Nationen.

Fra ja til nei

Miljødirektoratet mente at jaktkvoten på 32 ulver i Oslo, Akershus og Hedmark ikke var til hinder for at bestandsmålet for ulv skulle bli nådd i 2017. Miljøminister Vidar Helgesen sitt nei til lisensfelling av 32 ulver skapte sterke reaksjoner.

Ble merket med GPS-halsbånd

I januar 2017 ble ulvene i Slettåsreviret i Trysil og Osdalsreviret i Rendalen radiomerket av Statens Naturoppsyn. Dette ble gjort for å finne ut hvor nærgående ulvene var.

Ulvemerking fra helikopter

Fem ulver fra Slettås-reviret er så langt merket av SNO.

, spilletid

00:00

.

Opplever du problemer eller er du fornøyd? Vi trenger dine tilbakemeldinger. Dette er NRKs videoavspiller. Den strømmer NRKs innhold til din skjerm, på et format som din enhet håndterer. (HLS, HTML5 eller Flash). Den overordnete tjenesten (NRK TV) kan du lese mer om her: Hjelp til tjenesten Mange av våre program har tekst du enkelt kan slå av og på ved å klikke tekst-symbolet nede til høyre i avspillerkontroller. Om programmet ikke har tekst-symbol i avspillerkontroller, kan dette bety to ulike ting: Enten mangler programmet dessverre tekst, eller så har programmet tekst som er en del av selve videobildet (innbrent). Dette kan ikke overstyres av avspilleren. Hvis du ser video på en maskin med vanlig tastatur, da kan du bruke disse hurtigtastene: