Nærmer seg løsning for Norske Skog?
24. november 2017
Vurderer nytt vedtak om lisensfelling utenfor ulvesonen
24. november 2017

Ekspertene tror Røkke får konkurranse om fabrikkene

Anders Park Framstad, 
Publisert 24 nov. 2017, 11.27
KRISEN I NORSKE SKOG | RØKKES INTERESSE

– Jeg vil bli svært overrasket dersom Aker er den eneste aktøren som deltar, men jeg tror ikke noen av de store papirprodusentene vil være blant dem som byr, sier analytiker James Armstrong i Armstrong Investments Research til E24.

Torsdag morgen ble det kjent at oppkjøpsfondet Oceanwood har sikret seg majoriteten av Norske Skogindustriers pantsikrede gjeld. Døren lukkes for flere gjeldsforhandlinger, og det går mot at fabrikkene skal selges på auksjon.

Auksjonsprosessen er åpen for alle. Et selskap satt opp av Oceanwood og Aker vil delta i auksjonen, og har varslet at de vil by på alle de syv fabrikkene.

Armstrong tror imidlertid også det finnes andre kjøpere.

– Det vil være folk som ser på mulighetene for å demontere maskinene og selge delene, samt mindre produsenter som har en nisje de kan fylle, sier han.

Aker-sjef Øyvind Eriksen opplyste torsdag at de ikke kjenner til noen andre grupperinger som kommer til å legge inn bud, men at det er for tidlig å si noe sikkert om.

Lav pris

Interessen for auksjonen kan ikke minst bli stimulert av at prisene i auksjonen kan bli lave.

– Når det kommer til prisen, ikke i nærheten av gjenskaffelseskostnaden, sier Armstrong.

Internasjonalt er det en utbredt oppfatning at Norske Skog-fabrikkene burde bygges om til å heller produsere kartongprodukter. Folk leser mindre og mindre aviser, men kjøper blant annet ting på nettet som forsendes i pappinnpakning.

Armstrong har også tatt til orde for dette i et tidligere intervju med E24.

– Jeg har sjekket alle fabrikkene, og det er ingen av dem som enkelt kan konverteres til kartong. Men det betyr ikke at ikke noen vil forsøke, sier han.

– Likevel er dette det beste utfallet for alle, og det er et jeg faktisk tror kan fungere.

Behov for investeringer

Nicholas Smith-Saville, sjefen for europeisk kredittanalyse i byrået Debtwire, tror heller ikke at prisen i auksjonen blir all verden.

Som referansepunkt trekker han frem at investeringsselskapet H2 Equity kjøpte virksomhet av Norske Skog i 2012, fabrikken Parenco i Nederland og gjenvinningsenheten Reparco.

På dette tidspunktet var én av de to magasinpapirmaskinene hos Parenco ikke i drift, og den har nå blitt ombygget til å lage innpakningspapir. Kjøpsprisen var omtrent 15 millioner euro.

– De kan kanskje være interessert i å gjøre en lignende avtale for noen av eiendelene, men er tilsynelatende mer fokusert på Benelux. Andre investorer i Norden kan være interessert, men den overordnede prisen vil helt klart bli tynget av behovet for investeringer i konvertering, sier Smith-Saville.

Etterlyser nytt fokus

Kredittanalysesjefen er generelt skeptisk til verdiene i Norske Skog, selv dersom de skulle få statlig hjelp gjennom for eksempel en endring i elavgiften.

Når det kommer til selskaper i krise, mener han at det er fundamentalt at man spør seg om virksomheten fortsatt har livets rett, eller om verden har beveget seg videre og gjort den underliggende forretningsmodellen utdatert.

– Med norske skog frykter jeg at de, gitt deres fokus på avispapir, er i en veldig vanskelig situasjon. Selv om virksomheten genererer positiv kontantstrøm, er det nok til at man vil investere i virksomheten for å fokusere den i andre, voksende markeder? Jeg er ikke sikker på hva svaret er på dette, men til syvende og sist tror jeg at det er vanskelig å se verdier uten en reposisjonering av virksomheten, sier Smith-Saville.

 

 

http://min.e24.no/ekspertene-tror-r-kke-far-konkurranse-om-fabrikkene/a/Rxbk78