Sågverk i Dalarna investerar i super-röntgen: «Något man drömt om i 100 år, att titta in i stocken»
11. januar 2018
Reinjakta jegerane ikkje ser noko glede i
12. januar 2018

Brygger opp til tømmerkrig

Glommen Skog SA og AS eies av skogeiere i det gamle Haldenvassdraget og Hedmark, men de siste årene har de i økende grad begynt å kjøpe opp tømmer i et større omland.

Inviterer til skogkveld

De inviterer til skogkveld på Frydheim grendehus torsdag 18. januar. Dessuten har de hyret inn sigdølingen Torbjørn Viksbråten som lokal tømmerinnkjøper, og han skal presenteres denne kvelden.

– Vi anbefaler skogeierne å utnytte denne gode konjunkturen. Glommen er relativ ny aktør i området, vi legger vekt på god service overfor skogeiere og erfarer at vi har konkurransedyktige tømmerpriser, uttaler Viksbråten i en pressemelding.

Les også

80-års jubilanter med diesel i blodet

Priskonkurranse

Glommens regionsjef Lars Tore Woie har lang erfaring med oppstartsmøter i nye regioner – fra Fagernes i nord til Aust-Agder i sør.

– Vi har holdt på med dette siden 2014. Bakgrunnen for det hele var at vi opplevde at prisene på tømmer var så lave i deler av området på vestsiden av Oslofjorden. Enkelte av konkurrentene våre fikk kjøpe billig tømmer i dette området og tok med seg marginene til Hedmark, og vi merket et økt prispress på allerede høye priser på hjemmebane. Dermed måtte vi møte denne konkurransen, sier han til Bygdeposten.

Les også

Tømmerkjøring i Sigdal

Spent på oppmøte

Han er spent på oppmøtet i Sigdal.

– Det er alltid spennende å se hvor mange som kommer. Kommer det 20, er jeg fornøyd.

Han forventer kritiske spørsmål, men ingen isfront når de nå beveger seg videre inn i «Viken-land».

– I utgangspunktet selger skogeierne til oss fordi vi gir gode priser og har god service. Vi har kontakt med entreprenører i området som hogger for skogeieren og da spiller det ingen rolle om det er Viken, Nortømmer eller Glommen som kjøper tømmeret. Et av hovedtemaene denne kvelden blir «hva er en tømmerpris?». Dersom skogeieren får tilbud fra flere forskjellige kjøpere, kan det ofte være vanskelig å finne ut hvilket tilbud som gir mest igjen på bunnlinja. Dette ønsker vi å si litt om.

Les også

– Jammen fikk jeg den, gitt!

Hvilepuls hos Viken

Viken skog er det suverent største skogeiersamvirke i distriktet.

– Vi tar dette framstøtet fra Glommen helt med ro. Vi veit at vi har svært gode priser. De har kjørt en møteserie i mange kommuner, og det får vi bare ta til etterretning. Vi har en annen policy og holder oss innenfor vår egen geografi, sier organisasjonssjef Olav Bjella i Viken Skog.

Viken representerer skogeiere i Buskerud, Vestfold, halve Oppland og store deler av Akershus og Østfold.

Les også

Terje overtar Kongsfoss

Markedsandel på 70 prosent

– Vi har en markedsandel på rundt 70 prosent i vårt område og står tradisjonelt veldig sterkt. Jeg tror de fleste skogeierne forstår at de er tjent med å opptre samlet i tømmermarkedet.

Han forteller at det har vært en historisk høy økning i massevirkeprisen akkurat nå.

– Den økte med 25-30 prosent ved årsskiftet. Vi har solide avtaler med lokale mottak på Sokna og Numedal bruk, og vi er opptatt av å slå ring om lokal industri og bruke lokale aktører til hogst og transport.

Fra før av er også Nortømmer inne i distriktet som oppkjøper.

Derfor hørte du ikke alarmen

Fakta

Viken Skog har følgende medlemstall i vårt distrikt, inndelt etter skogeierområder:

Sigdal: 273

Krødsherad/Modum: 409

Eiker: 290

Viken Skog SA er Norges største skogeiersamvirke med ca. 10.000 andelseiere på Østlandet. Disse representerer ca. 10,5 millioner dekar skog. Hovedkontoret ligger i Hønefoss.

Glommen Skog er et andelslag eid av 3.650 skogeiere fra Røros til Kornsjø. Hovedkontoret ligger i Elverum.