Dyrevernarar melder Mattilsynet til politiet for dyremishandling
16. november 2017
Utdeling av stipender til Skogfagstudenter
16. november 2017

Blir avgjort nå: Kutt i maskinskatten gir flere jobber

Dette må det ryddes opp i! Og det kan Stortinget klare i løpet av de nærmeste dagene. Fotograf: Nina W. Skarbø

Regjeringen kan klare å vinne et flertall på Stortinget. Men det vil være på håret.

Næringslivet og NHO gjør hva vi kan hver dag for å vinne denne kampen.

Vi vet alle at vår gode velferd trenger gode skatteinntekter. Men noen skatter er særlig skadelig for selve verdiskapingen. Store deler av det politiske miljøet skjønner at dette handler om å beholde dagens arbeidsplasser og skape nye.

Det er ikke mulig å skille maskinparken inne i en bedrift i to grupper – altså at noen maskiner betaler man skatt for og andre ikke. Her ligger rettsusikkerheten, all krangelen landet rundt og alle rettssakene. Dette har vært utredet av Finansdepartementet siden 2012 – med kun ett resultat – maskinskatten må tas vekk i sin helhet.

* I deler av landet bremser maskinskatten investeringer som gjennom biodrivstoffetableringer vil styrke skognæringen og ta det grønne skiftet et knepp fremover. Disse investeringene bidrar dels med trebasert drivstoff som erstatter blant annet kull i prosessindustrien.

* I deler av landet forhindrer maskinskatten de store dataaktørene fra å etablere seg da maskinskatten både er for dyr og er helt uforutsigbar. Internasjonale aktører konstaterer at slik usikkerhet rundt skatten har de ikke i andre nordiske land. Derfor går slike investeringer dit.

* I deler av landet er det rettssaker, tvister, krangler, utallige møter i formannskap, mellom industrien og rådmenn/ordførere – om manglende rettssikkerhet og fundamental uklarhet om hvordan regelverket skal forstås – med svært høy temperatur.

* Det som overrasker oss er at deler av det politiske miljøet tar parti for de kommunene hvor denne skatten tikker jevnt inn, på bekostning av de mange kommunene som går glipp av investeringer.

Dette må det ryddes opp i! Og det kan Stortinget klare i løpet av de nærmeste dagene.