Enighet om redningsplan i Norske Skog
18. oktober 2017
Bonitetane i skogen har blitt 40% betre
19. oktober 2017

Bekrefter ulvehybrider i Sverige

DelEmneord til denne artikkelen

I august tok et viltkamera i Katrineholm kommune, rundt 10 mil vest for Stockholm, et bilde av to ulvevalper med en uvanlig fargekombinasjon i pelsen. På bildet ser man tydelig at valpene er svært mørke, noe som skiller seg fra ulven i Skandinavia som normalt er grå, grågul eller rødbrun.

I forbindelse med dette ble det satt i gang arbeid med å hente inn DNA fra ulvene. Sveriges landbruksuniversitet har nå gjort en grundig DNA-analyse og har kommet fram til at valpene høyst sannsynlig er første generasjons hybrider mellom ulv og hund, skriver Södermanlands fylke i en pressemelding.

Trolig skadefellingsjakt

– Det er viktig å fjerne disse individene så den svenske ulvestammen ikke får innblanding av hund. Fordi vi akkurat har fått prøvesvarene har vi enda ikke tatt stilling til hvordan arbeidet skal fortsette, sier Johan Varenius, funksjonssjef i fylkesledelsen.

• Les også: Ulv i nærkontakt med barnehagebarn

De er foreløpig ikke sikre på hvor mange hybridvalper det dreier seg om, men det skal være snakk om minst to.

Fylkesledelsen ser nå på hvilke tiltak som skal gjennomføres, og regner med å bestemme seg for å igangsette skadefellingsjakt i løpet av denne uken.

Hybrid i Norge

Ulveforsker Olof Liberg ved Sveriges landbruksuniversitet, som også er tilknyttet det skandinaviske forskningsprosjektet Skandulv, sier til Jaktjournalen det er første gang det er oppdaget hybrider mellom ulv og hund i Sverige. I Norge ble det imidlertid dokumentert en hybrid i Østfold i 1999.

• Les også: Ulv i Norge er ikke blandet med hund

– Er dette hybrider skal de tas ut så fort som mulig. Man vil ikke at hundegener sprer seg i ulvepopulasjonen, sier Liberg og fortsetter:

– Hunder skiller seg vesentlig fra ulver og bærer på gener som ikke er like effektive til å klare et liv som ville. De blir sannsynligvis mindre levedyktige, og disse egenskapene vil vi ikke ha inn i ulvestammen.

Emneord til denne artikkelenDel