Statsbudsjettet for 2016 – innspill til budsjettforhandlingene
3. March 2015
Nytt vedrørende ligning av skogsveglag
9. March 2015

Skogeiersamvirket og bygging av ny skogindustri

I Nationen har det i de siste dagene kommet opp tanker om bygging av ny skogindustri i Norge. Biri Skogeierlag har tatt opp saken i tilknytning til ønske om færre andelslag. Styreleder Olav Veum i Norges Skogeierforbund kommer i en lengre artikkel/uttalelse om behovet for en industri eid av skogeiere/skogeierandelslag.

Olav Veum har i alle fall skjønt at skal skogeiere igjen investere i ny industri så må man starte prosessen i skogeierlagene/andelslagene. Det er godt å registrere. Historien til andelslagene og deres investeringer er lang og ’’grusom’’. Hvor mange milliarder har andelslagene og skogeierne tapt på sine investeringer i skogindustrien les Norske Skog. Olav Veum og hans andelslag skuslet bort 40 millioner på Peterson for å sikre avsetning på furuslipen som AT heller ikke leverte til Moss. Det er jo en tankevekker at det produktet som Peterson solgte, er et av de produktene som har en fremtid selv i dagens marked.

Viken Skog SA og AT Skog SA tok for kort tid siden til ordet for å satse 100-vis av millioner på å kjøpe Tofte. Skogeiere i Viken og AT sitt område kan være sjeleglade for at selgeren ikke slo til. Hvordan hadde situasjonen vært for skogeierne i dette området vært i 2014-2015 om man satt som eier og skulle forsynt Tofte med 1,7 millioner m3 tømmer til den prisen som Tofte kunne betale. Det hadde vært krevende.

Et annet område som alle snakker om og som også Veum berører er bioenergi. Her har noen allerede tapt millioner/milliarder. Etter alle prognoser vil strømpriser i uoverskuelig fremtid være lav og det er den som styrer bioenergi satsingen om man da ikke får staten til å subsidiere denne satsingen.

Biri Skogeierlag og Olav Veum tar til ordet for å kneble den konkurransen som vi har sett i de siste 2 årene. Dette bør skogeiere over hele landet merke seg. Jeg opplever det som et riktig gode at vi har fått opp avsatt tømmervolumet og tømmerpris til glede for de mange skogeiere. Man kan da ikke mene at man vil kneble de som ønsker best mulig pris for tømmerstokken. Det er godt mulig at de 10 firma/andelslag som kjøper tømmer i Norge i dag er for mange. Men Veum og andelslagene kunne jo forsøke å samarbeide om ordninger som sikrer at skogeieren får riktig pris for tømmeret sitt. Det har de jo ikke vist så langt. Konkurransen de siste årene har i alle fall løftet prisen for de fleste skogeiere. Etter hva jeg forstår er det bare 4-5 kjøpere av tømmer i hele Sverige.

Skien 26. februar 2015
Ruben Kaasa